Passion carp

Verschillen tussen elektrische sloepen en sloepen op benzine

Elektrische sloep huren

Verschillen tussen elektrische sloepen en sloepen op benzine

Geplaatst op

Een sloep vaart op een motor die de boot vooruit stuwt. Er zijn echter verschillen tussen de manier waardoor de motor draait: brandstof of elektrisch. Beide varianten hebben voordelen en nadelen en die zetten we in dit blog voor je op een rij. We helpen je graag in de beste keuze voor een sloep.

Verschillen op basis van milieu

Misschien wel het grootste verschil tussen benzinemotoren en elektrische motoren is het milieuaspect. In sommige wateren is het zelf verboden om gebruik te maken van gasmotoren. Dit is vanwege de mogelijkheid van watervervuiling in het geval dat het gas in het water lekt. Er zijn ook dampen die de lucht in gaan, terwijl elektrische dampen geen uitstoot hebben. Een elektrische motor is dus milieuvriendelijk, terwijl dit bij brandstof aangedreven motoren niet het geval is.

Elektrische motoren brengen je (letterlijk) verder

Een van de voordelen van elektrisch aangedreven sloepen is dat hun motoren kleiner zijn dan de motoren die gebruikt worden op boten op brandstof. Deze zijn een veel voorkomende keuze voor recreatieboten. De kleine motor zorgt ervoor dat de boot langer kan blijven varen, waardoor hij energiezuinig is. Een volledige acculading stelt de boot in staat om een grotere afstand af te leggen in vergelijking met boten op brandstof.

Sloepmotoren voor beginners

Beginnende sloepvaarders kiezen vaak voor een elektrisch aangedreven boot, vanwege het bedieningsgemak. Kies bij voorkeur voor een borstelloze motor, omdat deze ervoor zorgen dat er minder slijtage plaatsvindt. En hiermee verminder je weer het aantal servicebeurten dat je sloepmotor nodig heeft. Het elektrische communicatiesysteem zorgt er namelijk voor dat de motor minder snel oververhit is.

Sloepmotoren voor hobbyisten

Boten met een motor die op brandstof draait hebben eerder de voorkeur voor hobbyisten. De grootste reden hiervoor is dat deze motor vaak sneller gaan dan elektrische motoren. Daarom worden sloepen met een motor vaak gebruikt in wat ruigere wateren. Het nadeel is echter wel dat hierdoor de brandstof ook sneller opgaat. De kosten zijn dan ook hoger dan bij een elektrische motor. Een elektrische boot wordt meestal gebruikt voor kalmer water, zoals meertjes of grachten.

Uiteindelijk beslist het soort gebruik dus welke motorsoort de voorkeur heeft. Weet je niet zeker of een elektrische sloep voor jou fijn vaart? Probeer dan eens een dagje een sloep te huren. Hierdoor kom je er op een laagdrempelige manier achter of een elektrische sloep voor jou een goede keuze is.

Gerelateerde berichten

Waterontharden

Waarom het water uit jouw kraan slecht is voor je apparaten?

Al ons water wordt gezuiverd door grote installaties die zorgen dat wij netjes schoon drinkwater uit onze kraan krijgen. Maar is dit water nou wel zo...

Lees meer

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden