Selecteer een pagina

Ken je dat? Je hoort om je heen alleen maar sushi lovers en je snapt zelf niet wat er nou zo bijzonder is aan zeewier met rijst. Toch wil je het ook eens proberen, als iedereen er zo over te spreken is zal het immers wel lekker zijn. In deze blog lees je welke keuzes je hebt en met wat je sushi eet.

Soorten sushi

Sushi bestaan in talloze variaties en vormen, dus het kan dat je niet elk sushi soort lust. Hieronder staan enkele van de basissoorten sushi:

Nigiri sushi – Dit is de meest voorkomende soort sushi: omvat een plakje rauwe vis of een andere topping bovenop een langwerpige hoop rijst. Ook wel bekend als edo-mae sushi

Gunkan maki – Hetzelfde als een nigiri sushi maar met een stuk zeewier eromheen gewikkeld. Zee-egel en zalmkuit zijn vaak in de vorm van gunkan maki

Maki sushi – Een sushirol; rauwe vis en andere ingrediënten gewikkeld in rijst en zeewier en vaak met de hand gegeten. Ze zijn er in verschillende formaten, zoals futo maki (dikke rol) en hosomaki (dunne rol).

Temaki sushi – Hetzelfde als een maki sushi maar heeft een conische vorm en wordt met de hand gegeten.

Chirashi sushi – Stukjes rauwe vis bovenop een kom rijst; aanbevolen voor diegenen die een verscheidenheid aan vis willen proberen of veel van de ene soort tegen een goedkope prijs. Letterlijk “verspreide sushi” 

Met wat eet je sushi?

Sushi wordt meestal gegeten met drie verschillende soorten specerijen:

Sojasaus – Bijna alle soorten sushi worden gegeten met sojasaus. Giet wat sojasaus in een klein schaaltje en dompel je sushi daarin. Vervolgens dompel je je sushi in de sojasaus.

Wasabi – De meeste nigiri-sushi’s komen met wasabi. Deze scherpe groene pasta versterkt de smaak van de sushi door er een kleine kick aan toe te voegen. Het vermindert daarnaast het risico op voedselvergiftiging.

Gember – Een ander specerij dat essentieel is voor sushi is gember (ook wel shoga genoemd). Net als wasabi heeft gember antibacteriële eigenschappen en het wordt gegeten om je gehemelte te reinigen. Een extra bonus: voor het geval dat je te veel wasabi op je sushi hebt gedaan, gember heft het de tintelende kruidigheid op.

Na het lezen van deze blog ben je er klaar voor: je eerste keer sushi eten. Wacht niet langer en bestel een heerlijke schaal sushi uit Hoofddorp! Eet smakelijk.