Selecteer een pagina

Al ons water wordt gezuiverd door grote installaties die zorgen dat wij netjes schoon drinkwater uit onze kraan krijgen. Maar is dit water nou wel zo schoon? Voor ons als mensen wel, het water is goed te drinken in tegenstelling tot andere landen. Maar voor je apparaten, dat is een ander verhaal.

De hardheid van water

Waterhardheid is een term die gebruikt wordt om aan te tonen hoe ‘hard’ het water is per gemeente. De eenheid geeft aan hoe groot de concentratie metaalionen is in het water. Het meeste drinkwater bevat veelal calcium, het nadeel hiervan is dat dit neerslaat bij verhitting. Hierdoor ontstaat er dus de bekende kalkaanslag. Hierdoor moet je zorgen dat dit kalk weer verdwijnt doordat machines er minder goed door gaan werken, een eerste optie hiervoor is het aanschaffen van een waterontharder.

Hoe hoog is de hardheid

De hardheid van het water is heel verschillend per verschillende gemeenten. Deze is verschillend omdat het in verschillende gebieden wordt gewonnen. De bronnen hebben verschillende hoeveelheden mineralen in het water. Er is in de Nederlandse wet een norm vastgesteld voor de hardheid van water, deze moet tussen de 5,6 en de 14 liggen. Vanaf 6 spreekt men van hard water.

Ontkalken

Naast het gebruik van een waterontharder kun je ook gebruik maken van middelen die je apparaten ontkalken. Hiervoor heb je een ontkalkingmiddel nodig of in sommige gevallen simpele middelen die je gewoon in de kast hebt staan. Maar wat moet je eigenlijk allemaal ontkalken in je woning? De volgende dingen moet je toch wel regelmatig ontkalken:

  • Wasmachine
  • Waterkoker
  • Koffiezetapparaat
  • Douchekop
  • Strijkijzer

Al deze apparaten verwarmen het water waardoor er dus veel kalkaanslag ontstaat. Vaak staat er in de handleiding hoe je de machine of het ding goed moet ontkalken. Is dit niet het geval, zoek dit dan eerst even op het internet, zodat je het wel goed doet. Op sommige apparaten zoals het koffiezet apparaat zit vaak al een ontkalk functie.